Mee Goreng Mamak Style
Bahan - Bahan
Mee Kuning Sebungkus (dibasuh dan ditoskan)
Cili Boh (cili kering, bawang merah, belacan, bawang putih dikisar) - Agak-agak
Udang, Sotong, Daging atau Ayam untuk buat perencah (ikut suka nak banyak mana)
Kicap Pekat
Kicap Tiram
Telur Ayam 2 Biji
Taugeh
Sawi
Cara-caranya
Cili Boh ditumis hingga pecah minyak.
Tuang air 2 gelas dan biarkan hingga mendidih dan pekat sedikit. Jangan sampai kering
Masukkan perencah (udang, sotong, daging atau ayam) dan biar sampai masak.
Masukkan kicap pekat dan sos tiram.
Masukkan mee dan kacau hingga rata dan biar sebentar.
Masukkan taugeh dan sawi dan telur. Biarkan sebentar. Kemudian gaul hingga rata.
Boleh hidang.
Bahan - Bahan
Mee Kuning Sebungkus (dibasuh dan ditoskan)
Cili Boh (cili kering, bawang merah, belacan, bawang putih dikisar) - Agak-agak
Udang, Sotong, Daging atau Ayam untuk buat perencah (ikut suka nak banyak mana)
Kicap Pekat
Kicap Tiram
Telur Ayam 2 Biji
Taugeh
Sawi
Cara-caranya
Cili Boh ditumis hingga pecah minyak.
Tuang air 2 gelas dan biarkan hingga mendidih dan pekat sedikit. Jangan sampai kering
Masukkan perencah (udang, sotong, daging atau ayam) dan biar sampai masak.
Masukkan kicap pekat dan sos tiram.
Masukkan mee dan kacau hingga rata dan biar sebentar.
Masukkan taugeh dan sawi dan telur. Biarkan sebentar. Kemudian gaul hingga rata.
Boleh hidang.
0 comments:
Post a Comment